Verča peče kefírovou buchtu s kakaem a karamelem
Čokoládový koláč z kefíru? Zní to možná zvláštně, ale věř mi – je to pecka! Těsto máš hotové dřív, než se ti trouba stihne rozehřát, a díky kefíru bude koláč vláčný a nadýchaný, klidně i za pár dní (ale kdo by to zjišťoval, když zmizí ještě ten den, že?). Nejlepší je s trochou šlehačky, zakysané smetany, zmrzlinou nebo čerstvým ovocem.
Co potřebuješ:
- kefír (nebo podmáslí) 250 ml
- vejce 1 ks
- rostlinný olej 85 ml
- kořeněný karamel 1 dcl
- polohrubá mouka 175 g
- kakao (holandského typu) 15 g
- jedlá soda 10 g
- moučkový cukr (na posypání)
- sůl 1 špetka
Jak na to:
- Zapni troubu na 180 °C a připrav si formu – stačí ji vyložit pečicím papírem.
- Do jedné misky nalij kefír, přidej vajíčka, olej a cukr. Vezmi metličku (nebo zapni robota) a všechno hezky prošlehej, až to bude hladké.
- V jiné misce smíchej mouku, kakao, sodu a špetku soli.
- Suché přisyp k mokrému, zamíchej a máš hotové těsto! Fakt to netrvá víc než pár minut.
- Těsto nalij do formy a dej péct na 35 minut. Koláč je hotový, když špejle zapíchnutá do středu zůstane čistá.
- Nech ho trochu vychladnout (jestli to vydržíš), pocukruj a podávej.
Je to jednoduché, rychlé a hlavně strašně dobré. Tak si to užij a hlavně nezapomeň ochutnat těsto, než to dáš do trouby – je boží! 😊