Verča peče tartaletky
Borůvkové tartaletky
Milovníci borůvek, zbystřete! Dnes mám pro vás recept na neodolatelné křehké tartaletky, které se rozplývají na jazyku. Jsou plněné jemným borůvkovým krémem a lahodnou borůvkovou náplní z našeho sirupu. Stačí jedno kousnutí a ocitnete se v borůvkovém nebi!
Co budeš potřebovat? (12 tartaletek)
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 g studeného másla
- 75 g moučkového cukru
- 50 g mandlové mouky
- 50 g žloutků
- citronová kůra
- špetka soli
Jak na těsto?
V mixéru smícháš prosátou mouku s nakrájeným máslem. Přidáš zbytek surovin a zpracuješ hladké těsto. To necháme minimálně hodinu odpočinout v lednici.
Po vychlazení těsto rozválíš a vykrojíš kolečka, která vložíš do formiček na tartaletky (nebo použiješ plech na muffiny). Lehce přitlačíš skleničkou, vidličkou propíchneš dno a pečeš na 160–170 °C dozlatova.
Krém s borůvkovým sirupem:
- 210 g bílé čokolády
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 PL másla
- 3 PL borůvkového sirupu
Na vodní lázni rozpustíš máslo a čokoládu, poté přiliješ rozehřátou smetanu a nakonec vmícháš borůvkový sirup. Krém necháš mírně vychladnout.
Borůvková náplň:
- borůvkový sirup svařený se želatinou
Dokončení:
Do upečené tartaletky naliješ trochu borůvkového krému, přidáš vrstvu borůvkové náplně, necháš lehce zchladnout a zaliješ dalším krémem. Tartaletky necháš v lednici dobře vychladit a dozdobíš podle fantazie – čerstvými borůvkami, jedlými květy nebo hoblinkami bílé čokolády.
A teď už jen zbývá ochutnat! Kdo si dá první sousto? My už jsme měli. :)